Юна дослідниця

16 квітня 2019 року на базі ДНЗ «ВПУ «Моторобудівник» відбулася ІІІ науково-практична конференція «Україна очима молоді» серед учнів закладів професійно-технічної освіти Запорізької області.  Наш центрна цій конференції представляла участь учениця 7.18 групи Гугніна Тетяна. Виступу на конференції передувала довга та кропітка праця. Учениця  з допомогою викладача Тюріної Т. М. провела дослідження і підготувала роботу в номінації «Література рідного краю», яку назвала «Творчість Олени Ольшанської як «перепршивка» літератури Запоріжжя». Мета цієї роботи – дослідити, як творчість молодої письменниці-переселенки з Луганщини Олени Ольшанської посприяла «перезавантаженню» літературного процесу Запорізького краю.
Актуальність дослідження полягає, перш за все, у тому, що така своєрідна «перепрошивка» літературного процесу наразі відбувається в українській літературі взагалі, а оскільки Запорізька область безпосередньо межує із зоною бойових дій і в числі переселенців є багато творчих особистостей, то в літературі нашого рідного краю вона проявляється особливо яскраво. За словами юної дослідниці, на вибір нею теми дослідження вплинули і особисті враження від зустрічі з Оленою Ольшанською, організованій у бібліотеці імені В. Лісняка, під час якої вона читала свої вірші та відповідала на питання. Тетяна говорить: «Раніше я цікавилася творчістю запорізьких письменників, а після того, як послухала поезію цієї поетеси, її розповідь про себе та свою діяльність, то зрозуміла, що її художнє слово – новий етап у літературному процесі Запорізького краю». Привабила ученицю і активна діяльність молодої письменниці щодо популяризації власної творчості серед читачів, особливо серед молоді, і, те, що вона завжди готова до спілкування на будь-які теми, використовує найменшу можливість, щоб заохотити людей до сприймання художнього слова.
Поезія Олени Ольшанської сповнена оптимізму, жаги до життя, бажання змінити його на краще. І ці настрої потужним струменем увірвалися до літературного середовища Запоріжжя і освіжили його енергетикою молодості та життєлюбства. Тому не дивно, що її творчість зацікавила юну дослідницю. Дослідження Тетяни – це ще один крок до вирішення проблеми відсутності у юнацтва бажання читати художню літературу, яка наразі є особливо актуальною.


Викладач української мови та літератури
Тюріна Т. М.
20. 04. 2018 р.



Немає коментарів:

Дописати коментар